Linda Hartman

Weesperzijdebuurtbewoner sinds:

1997. 21 jaar met haar gezin en hond in hetzelfde huis aan de Weesperzijde.

Beroep:

Kunstenaar en docent beeldende kunst.

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

Het lijkt me fantastisch om hier een soort groene allee te maken of een groene avenue of hoe je dat noemen wilt. Bijna een soort stiltegebied. Toen wij hier kwamen wonen was dit ook een stukje dat nergens bij hoorde; het was geen Oost, het was geen Centrum, het was geen De Pijp, het was helemaal niets. En ik vind het altijd zo lekker als je de brug overkomt en dan hier plotseling de rust en de stilte van de Weesperzijde ervaart. Stel je voor dat er bijna geen auto’s meer staan, of autoluw kan ik het dan beter noemen. Dat de mensen wel even mogen parkeren met kleine kinderen of om boodschappen in- of uit te laden, maar daarna de auto stallen in de buurtgarage. Scooters mogen alleen nog over rijden over de Wibautstraat. Het wordt dan rustiger, mooier, groener. Het lijkt me mooi om een soort voorbeeld te zijn voor de stad door meer geveltuinen aan te leggen en meer groen en zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat lijkt me voor iedereen die hier woont, of de mensen die hier komen wonen en flaneren, heel fijn.

Wat zou jij als eerst veranderen in de Weesperzijdebuurt?

Ik zou mensen misschien willen aanbieden of ze een geveltuin willen en als ze al een geveltuin hebben om dan de optie te bieden hem te vergroten, wellicht al met één tegel erbij. Maar ook onderzoeken of buurtbewoners bezwaar hebben om hun auto een klein stukje verder te parkeren onder de grond of in een buurtgarage. Ik zou het ook heel leuk vinden om wetenschappers er bij te betrekken. Ik heb een keer gelezen dat een wilde wingerd tegen huizen opgroeit en dat die heel veel COopvangt, want we zitten wel tussen de Wibautstraat en de Amsteldijk. Stel je voor dat wij echt zo’n groene oase worden, dat lijkt me heel bijzonder. En zelfs dat je, wanneer je over de daken zou vliegen, alleen groen en zonnepanelen ziet. Dat je dan denkt: die zijn goed bezig, daar wil ik ook wel wonen. Zo zou ik het willen aanpakken.

Is er nog iets wat je graag wilt aanstippen?

Als je dan echt mag fantaseren … de Weesperzijde is nu recht, als je hier toch langzaam gaat fietsen en wandelen, maak er dan een prachtige kronkelende promenade van met misschien door de bomen nog een loopbrug, mogelijkheden om over het water te fietsen; dat je het helemaal anders gaat doen dan anders maar dat het wel uitnodigt om er te komen.