Fieke de Beukelaer

Weesperzijdebuurtbewoner sinds:

Woont al tien jaar aan de Weesperzijde.

Beroep:

Tandarts met een praktijk in Amsterdam Oud-Zuid

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

Als ik naar mezelf kijk, heb ik voor mijn werk mijn auto helemaal niet nodig. Die staat daar maar te staan. Ik kan zo drie weken lang, soms vier weken lang mijn auto niet gebruiken maar die neemt natuurlijk wel plek in beslag. Zo zijn er in mijn blok meer die hun auto heel weinig gebruiken dus we kunnen zo van vier auto’s één auto maken als we daar even kritisch naar kijken. Daar moeten we dan iets meer moeite voor doen waarschijnlijk doordat je even moet afstemmen ‘joh kan ik hem morgen gebruiken?’ of weet ik wat. Het is bij mij uit luiheid dat ik hem nog heb staan. Toen ik over dit initiatief hoorde dacht ik ook ‘dat is goed’ want nou moét ik echt eens gaan praten met de buren. En ik denk dat wanneer je serieus gaat praten met je buren er vanzelf oplossingen en mogelijkheden ontstaan.

Kijk, het plan dat er lag voor de nieuwe inrichting van de Weesperzijde, daaraan zie je dat er met name met de auto’s geworsteld wordt. Het is toch mooier voor het gehele beeld dat die weg zijn? En dat de fietsers daardoor niet meer op de stoepen hoeven maar dat je daar gewoon lekker kunt wandelen en boulevard-achtig kunt flaneren. Ik vind het ergens ook een uitdaging en zou zeggen probeer de hele Weesperzijde autovrij te krijgen. Daar moet ik vervolgens zelf natuurlijk ook wat voor doen zoals mijn auto inleveren of delen of hier en daar wat deelauto’s neer zetten. Een blok verder is er een inpandige garage, dat zou prachtig zijn maar ik kan me ook voorstellen dat je op een paar plekken aan de Weesperzijde – zeg een stuk of zes deelauto’ s – hebt staan, prima.

Als je het helemaal zelf mogen herinrichten, waar zou je beginnen, wat zou je het eerste willen veranderen?

Ik woon tussen twee horecabedrijven in en aan de overkant van de straat zijn wel wat fietsplekken gecreëerd, maar mensen willen pal voor de kroeg hun fiets parkeren en daar staan dan bordjes met verboden fietsen te parkeren, dus zetten ze het vervolgens bij ons op de stoep. Soms kan ik niet bij mijn eigen rek waar mijn fiets in staat. Of je zit op je bankje en je hebt allemaal fietsen en scooters voor je neus. Mensen met een rollator en ouders met een wandelwagen kunnen er nu niet langs. Die zie ik vervolgens over de weg gaan en je ziet hoeveel fietsers er zijn … Ik denk als je daar de auto’s weg doet en daar fietsvakken van maakt, dan hou je de stoep goed vrij, toch? Iedereen blij.

Verder ben ik al een jaar of vijf bezig om de gemeente zo ver te krijgen geluidsoverlast van boten hier in dit deel van de Amstel aan te pakken. Wat ik ook graag zie veranderen is de houding van sommige mensen. Als ik bijvoorbeeld naar mensen toe ga en vraag of ze de muziek wat zachter willen zetten en ze hebben gedronken of een pilletje genomen dan zijn ze vaak agressief. Nu ben ik niet bang aangelegd maar het is de laatste jaren echt toegenomen en ik vind dat er beter en meer gehandhaafd mag worden vanuit de politie en de gemeente.

Wat vind je verder nog belangrijk om aan te stippen?

Met het oorspronkelijke plan voor de herinrichting van de gemeente waren er wel wat dingen waarvan ik dacht: dat kan veel beter. Zo vind ik dat er op dit moment niet nog meer horeca bij moet komen omdat de horecabedrijven die er nu zitten nog niet helemaal onder controle zijn, gezien het aantal parkeerplekken voor auto en fiets. Er zijn wel eens aanvragen geweest in de tussentijd en dan zei ik tegen de gemeente: ‘de huidige problemen zijn nog niet opgelost – want de gemeente vind de fietsen ook een groot probleem – dan ga je toch niet een nieuwe vergunning verlenen!?’ Dat gaat er bij mij niet in …

Voor de rest vind ik het leuk dat de buurt elkaar opzoekt met dit soort initiatieven. Maarten is natuurlijk een enorme spil in het geheel die alles aanzwengelt en dat is hartstikke goed; vooral dat we met elkaar in gesprek zijn.