Bodo Groen

Weesperzijdebuurtbewoner sinds:

Sinds 1997.

Beroep:

Exploitant

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

Woont sinds 1997 met zijn gezin aan de Weesperzijde. Bodo is sinds 2008 exploitant van Huize Frankendael en restaurant Merkelbach in Amsterdam-Oost en oud-bestuurslid van de Weesperzijde Vereniging.

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

De Weesperzijde is vooral de laatste jaren enorm veel drukker geworden met fietsers, recreanten en wandelaars, een goede ontwikkeling. Het is bij uitstek een weg voor wandelaars en fietsers en de groenstrook voor de recreanten. Gemotoriseerd verkeer kan beter gebruik maken van de Wibautstraat. Des te meer een reden om de parkeerplaatsen terug te dringen, auto’s te gast te laten zijn en fietsers en recreanten voorrang te geven.

Als je het helemaal zelf zou mogen herinrichten, wat zou je als eerste willen veranderen?

Meer deelfuncties en deelauto’s; daarvoor ruimte maken en ook alleen maar elektrisch vervoer, dat lijkt me belangrijk. Misschien één dwarsstraat anders inrichten zoals nu bij de Gijsbrecht van Aemstel wordt geprobeerd: geen geparkeerde auto’s meer in het straatbeeld en er een soort parkstraat van maken, dat lijkt me leuk.

Ik zou mijn auto wel als gemeenschappelijke deelauto beschikbaar willen stellen. Hij staat de facto bijna altijd stil, dus het is een beetje onzin om mijn auto dan niet te delen. Al die auto’s nemen zoveel ruimte in beslag. Ik zou het autodelen niet zo snel via een Car2Go willen gaan doen, maar zou ook wel een elektrische auto willen delen met anderen uit de buurt.

Ik hou niet zo van monoculturen en ben daarom geen voorstander van het idee dat de Weesperzijde alleen maar een recreatieboulevard zou moeten worden. Dit is de mooiste route, de mooiste weg … ik vind dat er wel auto’s en fietsen doorheen moeten kunnen blijven gaan, waarbij de fiets dan voorrang heeft. En ook af en toe een vrachtwagen, want er wordt hier ook gewoon gewerkt. Het gemotoriseerd vervoer is te gast en moet elektrisch worden, waardoor er veel minder luchtvervuiling is. We moeten toch die kant op, dus laten we het dan ook maar zo snel mogelijk doen. Hier zijn veel welvarende mensen in de buurt die best een elektrische auto kunnen betalen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. We zijn één van de welvarendste landen in de wereld, en we lopen achteraan met de hele groene transitie …. daar klopt iets niet!

Wat vind je verder nog belangrijk om aan te stippen?

Ik vind het een mooie actieve club mensen aan de Weesperzijde, iedereen is blij om hier te wonen en dat willen we graag delen met recreanten, fietsers en straks met minder auto’s.

Ik vind het ook belangrijk dat het straatbeeld strak blijft, mensen pikken steeds meer de publieke ruimte in. Het is begrijpelijk als je geen tuin hebt, maar dan kun je toch gewoon een stoel pakken en daarna weer binnen zetten? Het loopt volledig uit de hand als iedereen z’n bank, stoelen, pannen en potjes buiten gaat zetten. Daar ben ik geen voorstander van. Een geveltuintje prima, maar verder een mooi en rustig straatbeeld en al die fietsen van de stoep af.

Het lijkt me overigens een goed idee dat er maar één parkeerstrook komt. Betaald parkeren op zondag moet een stuk duurder worden. Je ziet het aan al het bestemmingsverkeer voor horeca onder andere: op zondag zetten mensen hier hun auto neer en pakken de metro. Een ondergrondse buurtgarage zou een geweldige oplossing zijn. Maar ook de mogelijkheid om te fietsen onder de weg door bij de Berlagebrug richting Amstelstation zodat je daar dan niet meer over die drukke weg en tram- en busbaan heen hoeft. Dat is nu zo’n obstakel, met name voor mijn kinderen.

Verder zou ik ook graag hele brede stoepen willen. Dat vind ik zo mooi. Dat geeft ruimte en grandeur. Wat zo’ n straat eigenlijk al wel heeft maar dat we door verkeerde inrichting en verwaarlozing een beetje zijn kwijt geraakt.