Aukje Vergeest

Weesperzijdebuurtbewoner sinds:

1997. Woonde eerst in de Blasiusstraat (aan de Weesperzijdekant), en sinds 2003 wonend aan de Weesperzijde.

Beroep:

Freelance tekstschrijver en (eind)redacteur in de kunstsector in binnen Nederland. Maakt zaalteksten (de bordjes naar schilderijen), audiotours, catalogi, webteksten etc.

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

Ik denk dat wij als goed bereikbare buurt een voorbeeld kunnen zijn voor de nieuwe deeleconomie. Lang niet iedereen heeft zijn auto altijd nodig: gedeelde lease-auto’s, meer elektrische oplaadpunten etc. zorgt voor een aangenamere, minder volle, schonere stad. En een straatbeeld zonder auto’s … wie vindt dat nou niet mooi?

Ga maar eens kijken in de historische binnenstad van Gent: autovrij gemaakt sinds 2017. Bewoners en bedrijven kunnen uiteraard bij hun garage komen en laden/lossen, maar verder is het leeg, en men rijdt er stapvoets.


Wat vind je verder belangrijk om aan te stippen?

Aangezien het overheidsbeleid er naar mijn idee te lang over doet om concrete maatregelen te treffen aangaande productie van plastics, recycling, duurzame energie en de deeleconomie, denk ik dat het goed is als burgers laten zien: dan doen we het wel zelf. Sowieso begint het altijd bij jezelf. Elk beetje helpt. Ik laat graag wat groen over voor de komende generaties.