Anja van Druyten

Weesperzijdebuurtbewoner sinds:

Vier jaar. Zij woonden eerst anderhalf jaar in de Grensstraat waarna zij naar de Weesperzijde verhuisden waar zij nu twee en een half jaar wonen.

Beroep:

Interieur designer.

Hoe bevalt het wonen in de Weesperzijdebuurt tot nu toe?

Ja, geweldig, ik vind het echt een droom. Hele mooie plek, prachtig uitzicht over de Amstel en een ontzettend gezellige buurt waar heel veel activiteit is en heel veel gezamenlijke dingen worden ondernomen. Ik had dat niet verwacht van een stad als Amsterdam. Wij komen uit een dorp – Ouderkerk aan de Amstel – en ik heb hier eigenlijk meer contact met alle mensen dan dat ik daar in het buurt met de buren had. Natuurlijk zie je ook daar veel leuke mensen via school en clubjes maar als ik zie hoe iedereen hier zo betrokken is bij het herinrichten van de straat, dat vind ik echt bijzonder.

Waarom vind je het belangrijk dat de Weesperzijde meer ruimte gaat bieden aan voetgangers en fietsers en minder aan geparkeerde auto’s?

Voor mij is dit een heel belangrijk punt, want toen ik hier ging wonen heb ik mijn auto weg moeten doen omdat ik geen parkeervergunning kreeg. Dat was best wel een dingetje. Ik vond dat de eerste paar maanden ook best lastig, omdat je het gemak gewend bent. Uiteindelijk vind ik het beter om de auto weg te doen, het is veel beter voor iedereen; voor de gezondheid, de uitstoot en het is gewoon veel leuker als de Weesperzijde een wandelpromenade wordt met meer groen en waar je gewoon relaxt kan zijn. Daarbij vind ik de auto’s ook gevaarlijk met al dat fietsverkeer hier.

Hoe zou jij de buurt willen veranderen? Waar liggen jouw wensen?

Ik zou de brede stoepen aan de kant van de woningen behouden en het wandelpad aan de overkant ook absoluut breder maken, dat vind ik nu veel te smal. Daarbij zou ik de weg smaller maken en dan maar aan één kant geparkeerde auto’s zodat er meer plaats is voor groen. En ik ben voor meer groen aan de voorkant maar ook aan de achterkant! Zo hebben we met ons blok besloten een gezamenlijke daktuin te maken die ik heb ontworpen, bovenop de parkeergarage.

Verder vind ik dat er absoluut meer prullenbakken moeten komen, die mis ik enorm als ik van hier naar De Hoop loop dan kom ik op dit stuk stoep geen prullenbak tegen. Ik erger me ook heel erg aan vuil, ik ben altijd aan het vegen en aan het opruimen. Ik vind het overigens wel fijn dat er niet meer gebarbecued mag worden. Vanwege de geuroverlast en het wordt ook vaak vies achtergelaten. Verder vind ik het wel heel leuk dat mensen hier lekker op het gras gaan zitten en hun verjaardag gaan vieren, dat moedig ik eigenlijk alleen maar aan.

Als ik dan kijk naar foto’s van vroeger, zo pakweg 50 tot 60 jaar geleden, toen de mensen hier echt aan het wandelen waren in een parkachtige omgeving, dat lijkt me echt geweldig als de Weesperzijde weer een parkachtige straat zou worden. Ik zou echt heel graag meer groen aan onze kant van de straat willen hebben. Ik heb zelf al veel groen voor de deur en ik wil eigenlijk ook nog meer groen bij de auto’s neerzetten maar ik zit nu te twijfelen of ik dat nu ga doen of dat ik beter kan wachten tot de straat heringericht is. Want straks moet ik het allemaal weer weghalen als de straat op de schop gaat…